Exnáměstkyně a znalec se zodpovídají z nevýhodného prodeje učiliště

Olomouc - Bývalá náměstkyně olomouckého primátora Hana Kaštilová-Tesařová z ČSSD a soudní znalec Jan Dostál se u olomouckého okresního soudu zodpovídají z údajně nevýhodného prodeje městské budovy v centru Olomouce. Exnáměstkyně podle obžaloby objednala u spoluobžalovaného posudek, který vedl v podhodnocení bývalého učiliště a škodě více než šest milionů. Aby prodej prosadila, zatajila podle státního zástupce fakta. Oba obžalobu odmítají.

Hana Kaštilová-Tesařová, která měla v letech 2006 až 2010 jako náměstkyně na starosti majetkoprávní záležitosti, připravovala v roce 2009 prodej bývalého polygrafického učiliště v centru Olomouce. K dispozici měla posudek na 50 milionů, který si město nechalo vypracovat v roce 2008.

Žalobce: Obžalovaná zatajovala fakta a lhala

Podle státního zástupce Daniela Němce nařídila podřízeným, aby k tomuto posudku nepřihlíželi a požádala odhadce Jana Dostála o novou cenu. „Věděla, že stanoví cenu nižší, což se také stalo,“ uvedl žalobce. Dostálův posudek byl na 34 milionů. Poté podle obžaloby zařídila, aby ve zprávě pro radní, kteří doporučili prodej učiliště za 34 milionů, nebyla o předchozím posudku ani zmínka. „Na jednání zastupitelstva pak lhala, že původní znalecký posudek je nepoužitelný,“ tvrdí žalobce.

Policie původně vyčíslila škodu na 13,5 milionu, na základě revizního posudku ji snížil na 6,5 milionu. Kaštilová-Tesařová je obžalovaná ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z porušování povinnosti při správě cizího majetku, Dostál se zodpovídá z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Oběma hrozí až deset let vězení. Oba tvrdí, že jsou nevinní.

Hana Kaštilová-Tesařová a Jan Dostál
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK

Kaštilová-Tesařová: Původní posudek byl nadhodnocený

Bývalá náměstkyně uvedla, že první posudek na téměř 50 milionů byl výrazně nadhodnocený a že za tuto cenu by byla budova těžko prodejná. „Tento posudek byl zpracován tak, jako by tam byly kanceláře. Nezohledňoval vůbec, že tam byla škola,“ řekla Kaštilová-Tesařová. Požádala proto o konzultaci a poté i o posudek Dostála, jenž byl v letech 2002 až 2006 olomouckým radním a poté zastupitelem. „Věděla jsem, že dělá posudky i pro kraj, a měl dobré jméno,“ vysvětlovala. Důrazně odmítla, že by zastupitelům lhala. „To bych si nikdy nedovolila. Odporuje to mé cti,“ řekla.

Dostál: Za cenou, kterou jsem stanovil, si stojím

Obžalovaný Dostál vysvětloval, že při stanovení ceny vycházel z aktuálního stavu budovy, která sloužila jako ubytovna učiliště, zatímco autor prvního odhadu i auditoři revizního posudku přihlíželi k budoucímu využití nemovitosti pro kanceláře. „Při zohlednění budoucího využití je však potřeba odečíst od stanovené ceny náklady na rekonstrukci,“ uvedl. Zdůraznil, že za cenou, kterou stanovil, si nadále stojí. Celkem vzniklo na budovu šest posudků. A některé se přiklánějí i k jeho závěrům.

Přelíčení bude pokračovat 3. března. Vypovídat budou znalci, úředníci z magistrátu, majitelka domu a další svědci. Obhajoba navrhuje také výslech všech zastupitelů, kteří o prodeji budovy rozhodli.

Soud s bývalými zastupiteli Olomouce