Papírové kupony začne Praha tisknout v březnu, o kartě dál jedná

Praha - Pražští radní dnes schválili možný návrat papírových kuponů na MHD. Tisknout by se mohly od března. Mají fungovat souběžně s Opencard a kartu nahradit pouze tehdy, pokud na ni Praze dojdou licence. Město má kvůli údajně nevýhodným smlouvám z minulosti s Opencard dlouhodobé problémy. Firma eMoneyServices (EMS), která kartu vlastní, už dříve avizovala, že ručí za její provoz jen do konce ledna. Co bude v únoru, zatím nikdo neví. Praha nyní vypracovává čtyři studie různých variant. Hotové by měly být na přelomu února a března. Ve hře je také další jednání s EMS.

Dopravní podnik (DPP) a regionální organizátor doprav Ropid mají papírovým kuponům připravit technologickou podporu a informační kampaň. Pokud by to zvládly rychleji, mohou být kupony tištěny dokonce dříve než v březnu. „Vydávání papírových kuponů funguje bezproblémově v současnosti pro studenty a také pro pásmový provoz pražské integrované dopravy. Pro DPP tedy dnešní rozhodnutí rady nepředstavuje výraznější komplikace,“ uvedl mluvčí podniku Jiří Štábl. Dotisk kuponů vyjde ročně na 2,4 milionu korun. Mluvčí EMS Martin Opatrný ale už v pátek varoval, že garantovat případný souběh obou systémů bez dohody s EMS není podle smlouvy možné.

Co dál s Opencard? Praha řeší čtyři varianty, o páté chce jednat jen s EMS

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) minulý týden uvedla, že město se případným zavedením papírových kuponů chce vyhnout situaci, kdy by muselo pod časovým tlakem kupovat nové licence. „Přistupujeme k tomu s největší péčí. Nechceme udělat chybný krok,“ řekla dnes po jednání rady. Praha má nyní nakoupeno 1,27 milionů licencí, 1 265 271 už jich ale vyčerpala. Rada dnes proto také zkrátila lhůtu, po které může odblokovat a znovu využít licence ke ztraceným či odcizeným kartám. Lhůta se zkrátí ze tří na dva měsíce. Město také zruší automatické prodlužování platnosti karet o dva roky. Nevyužívaných Opencard je nyní asi 70 000.

EMS ručí za provoz Opencard jen do konce ledna. „Systém obsahuje citlivá osobní data více než milionu uživatelů a také zhruba dvě miliardy korun. Jestliže se kdokoliv rozhodne nechat takovýto systém bez podpory, pak se jedná o obrovský hazard,“ varoval Opatrný.

Magistrát proto nyní vypracovává čtyři varianty dalšího postupu. První se zaměřuje na to, že by město nepodniklo nic. Zde je potřeba hlavně zjistit, jaký by to mělo dopad. Druhá verze počítá s odkoupením práv od EMS. Podle třetí varianty by Praha mohla předat celou problematiku kolem Opencard EMS. Firma k tomu předložila konkrétní návrhy v lednu. Poslední variantou je vlastní cesta Prahy. Zde se mluvilo právě například o návratu k papírovým kuponům. Podle Krnáčové se ale objevila ještě další možnost. „Ještě dnes se chceme dopisem obrátit na EMS a informovat je o tom, že bychom rádi zahájili jednání o jedné možné variantě,“ řekla po jednání rady. Jakékoliv podrobnosti ale odmítla sdělit, dokud s nimi neseznámí nejprve EMS.

ODS: Současné vedení vrací Prahu o deset let zpět

Návrat ke kuponům ale kritizují opoziční zastupitelé. „Současné vedení vrací Prahu o deset let zpět. Nechápu, jak je možné, že nová ráda nemá kompetentního radního, který by se IT a Opencard věnoval prioritně, a místo toho ji nechává v gesci opozičním zastupitelům z České pirátské strany, kteří jsou odborníky na IT asi proto, že rádi stahují ilegálně filmy,“ uvedl předseda pražské ODS a zastupitel Filip Humplík.

Situaci kolem projektu Opencard, který Prahu vyšel na minimálně 1,35 miliardy korun, bez výsledku řešilo již několik politických reprezentací. Sama primátorka po říjnových volbách tvrdila, že řešení situace představí do Vánoc. Koalice ale dosud žádné nepředložila. EMS začátkem ledna městu představila transformaci karty tak, aby uživatelům nabídla nové funkce a služby. Jako příklady uvedla londýnskou Oyster card nebo hongkongskou Octopus card. Podle EMS by potom Opencad byla samofinancovatelná. Město se zatím k nabídce nevyjádřilo. 

Soudy a trestní oznámení neberou konce

Opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Deset minulých radních za TOP 09 a ODS kvůli projektu čelí obvinění. U soudu skončilo i pět úředníků. Soud jim později udělil podmínku, odvolací soud ale loni v prosinci třem trest zrušil a jednomu naopak zpřísnil na nepodmíněný. Události související s Opencard vyšetřovala také parlamentní komise, která práci policie a státní zástupkyně opakovaně kritizovala. Předseda komise Bronislav Schwarz (ANO) kvůli tomu podal minulý týden na policii a žalobkyni trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby. Soud už řeší i spor Prahy a EMS. Firma tvrdí, že jí město dluží 150 milionů korun.

Historie Opencard

  • říjen 2005: schválení projektu čipových karet pro MHD, knihovnu či parkování
  • duben 2007: zahájení výdeje opencard (zprvu zdarma)
  • květen 2008: spuštění aplikace DOS umožňující využít karty jako nosiče jízdenek na MHD
  • leden 2009: zrušení papírových ročních kuponů, opencard jako jediný jejich nosič
  • listopad, prosinec 2009: dva audity poukázaly na předražení projektu a jeho problémy kvůli závislosti na firmě Haguess vlastnící práva k systému
  • únor 2010: zahájení policejního vyšetřování, rovněž prodloužení smlouvy s Haguess
  • listopad 2010: zrušení většiny zbylých neelektronických časových jízdenek
  • duben 2012: prodloužení smlouvy s Haguess
  • leden 2013: podle rok staré dohody přešla práva na opencard od Haguess na EMS
  • březen 2013: zahájení trestního stíhání radních, kteří v r. 2012 schválili prodloužení smlouvy
  • březen až červen 2014: spory města a EMS o provozování systému, úvahy o zavedení papírových kuponů
  • červenec 2014: dohoda o dalším provozu systému, žaloba EMS na Prahu kvůli údajným dluhům, původně mělo jít o arbitráž
  • prosinec 2014: přenesení žaloby k městskému soudu, dohoda o dalším provozu opencard
  • leden 2015: Praha schválila obnovení papírových kuponů
  • březen 2015: papírové kupony se mají začít tisknout
Vydáno pod