Musheři vyrazili na Šediváčkův long

Orlické hory - Jeden z nejobtížnějších závodů psích spřežení v Evropě, Šediváčkův long, odstartoval v osadě Jedlová v Deštném v Orlických horách. Musheři budou až do soboty zdolávat trať dlouhou zhruba 200 kilometrů. A už teď je jasné, že se to každému nepodaří.

V základním táboře se sešlo asi 500 psů a 90 musherů z osmi zemí. Na cestu si závodníci berou jen to nejnutnější, žádná zbytečná kila navíc. Podle jednoho ze závodníků Zdeňka Paclta to jsou hlavně náhradní věci pro psy a vše raději dvakrát. To pro případ, že by například šňůru nebo obojek pes překousal. 

Na hřeben Orlických hor k Masarykově chatě dorazili nejrychlejší musheři po více než hodině. Za sebou už měli 25 kilometrů a stejná vzdálenost do cíle etapy je ještě čekala.

Jak je závod náročný, je zřejmé i z dlouhodobých statistik - do cíle většinou dojede jen polovina musherů. Letošní zima je sice na sníh zatím chudá, ale závod se může jet klasicky na sněhu. Loni to bylo mnohem horší - Šediváčkův long se v lednu 2014 jel vůbec poprvé za osmnáct let na kárách.

Pořadatel závodu Pavel Kučera doufá, že letos nezačne pršet, protože zejména v níže položených partiích je sněhu málo. V místech, kde trasa křižuje silnice, si pořadatelé museli naházet na asfalt sníh. 

Z pátku na sobotu se musheři utáboří u Orlického Záhoří, kde je už na tradičním místě čeká bivakování na sněhu a poté poslední etapa zpět do Deštného.