Pravčická brána podle geologů nemá skryté praskliny

Hřensko – Uvnitř Pravčické brány nejsou skryté praskliny, které by ji bezprostředně ohrožovaly. Ukázalo to první rozsáhlé skenování skalního masivu. Odhalilo ale několik slabých míst. Geologové na ně chtějí umístit čidla, která budou sledovat pohyb skalního masivu. Pod největším skalním mostem v Evropě projede ročně na 200 tisíc turistů.

Geologové mají výsledek prvního rozsáhlého skenování Pravčické brány, které dělali na konci září 2014. Nenašli žádné nebezpečné praskliny. Vrcholek Pravčické brány podle nich patří k těm klidnějším částem.

Pravčická brána se skládá z bloků, které se o sebe třou, a tato místa jsou riziková. Jsou to hlavně pilíře. Jeden už hlídají neustále čidla – právě kvůli nim musejí strážci národního parku pravidelně na vrchol, aby z nich odečetli údaje.

Druhý pilíř se hýbe méně, ale i ten chtějí geologové začít intenzivněji hlídat. Pohyby jsou v řádu centimetrů ročně. Brána tedy podle geologů rozhodně nehrozí zřícením: „Na vnitřních stěnách pilířů, které nesou Pravčickou bránu, jsou bloky, které se zdají být nestabilními,“ uvedl geolog Jakub Šafránek.

Podle nového plánu bude hlídání skály stát 10 milionů. Jsou to peníze na příštích deset let. Vedle nových čidel i na další skenování a měření. Pro geology je zajímavé, jak se brána bude chovat.