Starou lanovku v Mariánských Lázních nahradí nová

Mariánské Lázně - Poslední sezonu má před sebou kabinová lanová dráha v Mariánských Lázních. 581 metrů dlouhou lanovou dráhu nechalo město postavit ještě před rokem 1989 a je jediná svého druhu v České republice. Radnice ji ale bude muset zavřít nejen kvůli špatnému technickému stavu, ale i kvůli nedostatku náhradních dílů. Připravuje už proto stavbu nové lanovky.

Provozovatel v současné době musel lanovku na dva měsíce zastavit a obává se, že technicky neprojde revizí tak, aby byla schopná dalšího provozu. Radnice proto vyhlásila výběrové řízení na stavbu nové, modernější lanovky na stejném místě, zároveň nechá upravit terén a rozšířit sjezdovky. Náklady odhaduje na 30 milionů korun.

„Lanovka by měla být sedačková, s kapacitou až 2500 lidí za hodinu,“ plánuje Jiří Chval, místostarosta města. Tak velkou kapacitu ale někteří lidé považují za zbytečnou a novou lanovku radním vyčítají. Místostarosta však projekt obhajuje s tím, že ti samí lidé před lety nechtěli ani rekonstrukci lyžařského areálu, který je ovšem nyní velmi využívaný.

Pokud radnice sežene alespoň polovinu z odhadovaných nákladů na stavbu, mohla by nová lanovka stát již na podzim příštího roku