Důvody zrušení střední školy pro Romy v Sokolově jsou nejasné

Sokolov - Podnikatel a právník Emil Ščuka zastavil vyučování v sokolovské pobočce své střední školy pro Romy. Po loňském otevření zde studovalo přes padesát denních studentů a stovka dálkařů, postupně jich ovšem ubývalo. Mnozí odešli po letošních prázdninách, kdy jim Ščuka údajně oznámil, že by měli za každý ročník platit desetitisícové školné.

Studenti se museli přestat učit, protože nechtěli platit školné, domnívá se administrátorka školy Marta Bandyová. Ščuka jí začátkem října zavolal, aby školu zamkla a denní studenty poslala domů. „Přitom sliboval nejen studentům, ale i mně, že škola je zadarmo,“ dodává Bandyová.

Robert Tonelli, ředitel školy pro organizační záležitosti a nejbližší spolupracovník Emila Ščuky, popírá, že by neplacení školného bylo důvodem pro uzavření školy. Tvrdí, že k jejímu zrušení došlo kvůli malé návštěvnosti.

Loňské otevření školy uvítalo mnoho romských rodin s nadějemi, nyní se musí většina žáků registrovat na úřadu práce, protože šance přestoupit do jiné školy během školního roku je velmi malá.