Některé obce na severu Čech nechtějí do schengenského prostoru

Liberec - Některé obce na severu Čech se bouří proti vstupu Česka do schengenského prostoru. Pohraniční obce se obávají nárůstu dopravy. Například v Krompachu se rozhodli zakázat vjezd autům.

Na přelomu roku by se měly zprůjezdnit některé silnice, doposud vedoucí pouze k chalupám u hranic, až do Německa. Problém je ale v tom, že tyto komunikace jsou mnohdy v zoufalém stavu a obce nemají prostředky na jejich opravu. „Z čeho má obec silnici zainvestovat? Nemůžeme na ni pustit auta,“ stěžuje si starosta Krompachu Václav Holan (nez.).

Místní se navíc obávají, že se doposud klidná osada změní v jednu rušnou ulici. Otevření hranic naopak vítají v deset kilometrů vzdáleném Cvikově. Protesty pohraničních obcí označuje místní starosta Jaroslav Švehla (ODS) za lobby chatařů, kteří jsou přes týden převážně v Praze a o víkendu chtějí klid. My tu ale žijeme stále a turisté nám přinesou více peněz, říká a dále podotýká: „Oni jsou od pondělí do pátku např. v Praze, kde ten hluk je a nevadí jim, ale pak nám chtějí bránit, abychom se měli lépe.“

Průjezdu aut mezi Johnsdorfem a Krompachem zatím brání kameny, které na přelomu roku zmizí. Starosta chce ale do té doby zakázat vjezd do obce dopravními značkami. „To znamená, že se tu budou pohybovat cyklisté a pěší, ale ne automobily,“ vysvětluje starosta Holan.

Krompach není zdaleka jedinou obcí, která nesouhlasí se vstupem Česka do schengenského prostoru. Zvýšeného náporu dopravy se obávají také např. v Heřmanicích a Habarticích na Frýdlantsku.