Pardubice vlastní problematickou směnku

Pardubice - Pardubice stále ručí městským majetkem za půjčku podniku Vodovody a kanalizace. Podle smlouvy s bankou měly vodárny za téměř třísetmiliónovou směnku zaplatit v říjnu, záruka města by skončila. Ale Vodovody splatnost o rok prodloužily. Podle kritiků to je signál, že firma nemá dost peněz.

Horkou směnku na 294 miliónů měly vodovody bance splatit 4. října. Místo toho splatnost o rok prodloužily. Znamená to, že Pardubice jako ručitel dosud nezažehnaly nebezpečí, že budou muset za Vodárny zaplatit 126 a půl miliónu korun, za které město ručí. „My jsme ale nepočítali s tím, že by Vodovody za rok vydělaly na splacení. My jsme počítali s tím, že buď získáme komerční úvěr, nebo prolongujeme směnku,“ vysvětluje současnou situaci náměstek pardubického primátora a předseda představenstva VaK Michal Koláček. „Je to signál pro veřejnost, že dojde ke zdražení vodného a stočného,“ domnívá se zastupitel Pardubic a bývalý předseda dozorčí rady VaK Jiří Ascherl.

Vodárny koupily vloni v září od Synthesie čistírnu, zaplatily za ní skoro půl miliardy. Podnik si musel půjčit. Model směnky předložil náměstek primátora Koláček, předseda představenstva Vodovodů. Musel ho obhájit v ostré polemice. „Je třeba, když jsme to rozehráli, abychom to představenstvo podpořili,“ přiznal loni v září bývalý pardubický zastupitel Josef Bednář. „V podstatě nám teď už nic jiného nezbývá,“ dodal tehdy senátor a pardubický radní Jiří Stříteský.

Vodovody musí čistírnu upravit, náklady se odhadují na 510 miliónů. Dostavují kanalizaci v aglomeracích podle projektu Labe-Loučná, na ten potřebují 820 miliónů. „To jsou věci, na které si Vodovody budou muset půjčit peníze. S tím jsme počítali,“ tvrdí Michal Koláček. „VaK má před sebou tak vysoké investice, že se dá říct, že jeho kondice výši těchto investic neodpovídá,“ vznáší pochybnosti Jiří Ascherl.

Vodovody v Pardubicích jsou už delší čas předmětem politického boje. Například zastupitel Ascherl byl odvolán kvůli kritice na adresu hospodaření firmy z funkce předsedy dozorčí rady.