Karlovarská krajská knihovna usnadňuje čtenářům vracení knih

Karovy Vary – Krajská knihovna v Karlových Varech otevřela na dvou místech tzv. biblioboxy, do kterých mohou čtenáři vracet vypůjčené knížky. Speciální schránky knihovna vybírá dvakrát týdně a podle čárových kódů knihy odepíše čtenářům z výpůjčních karet. Tato služba je zdarma a knihovna ani do budoucnosti neplánuje její zpoplatnění. Tyto velké kovové schránky jsou v Čechách novinkou.

Důvod, proč knihovna přistoupila k provozu biblioboxů, upřesňuje zástupkyně ředitelky Krajské knihovny Karlových Varů Jitka Bizetová následovně: „Jsme si dobře vědomi skutečnosti, že se budova naší knihovny nenachází přímo v centru města. Nejsme tak lehce dostupní pro naše čtenáře, kteří se vracejí z práce domů. Naším zájmem je vracení knih usnadnit a ušetřit tak čtenářům čas.“ Jedna schránka je proto umístěna přímo v centru města v supermarketu, druhá pak u základní školy v okrajové čtvrti. Samotné vracení knih je velice snadné. Pokud o schránky bude zájem, budou zpřístupněny ze stávajících 12 na 24 hodin denně.

Jeden bibliobox stojí téměř 200.000 korun a karlovarské knihovně je zaplatil kraj spolu s dlouhodobým partnerem, kterým je Nadace ČEZ. „Tento projekt se setkal s naším vřelým přijetím, protože lidem šetří čas i peníze,“ vyzdvihl přednosti umístění schránek zástupce Nadace ČEZ Martin Sobotka. Jeho nadšení sdílí i náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jiří Behenský. Podle jeho slov by se v Karlových Varech mohly objevit ještě dvě další schránky na knížky.

Krajskou knihovnu denně navštíví v průměru až 300 čtenářů. Padesát z nich každý měsíc zapomene vrátit knihy včas. Vedení knihovny věří, že se počet zpožděně navrácených knih podstatně sníží. Knihy jsou ve schránkách zabezpečeny proti tekutinám, cigaretám nebo proti odpadkům.