V Lovosicích se neznámý člověk pokusil otrávit psy

Lovosice - Minimálně pět psů se pokusil otrávit neznámý člověk v Lovosicích na Litoměřicku. Zvířatům předhodil uzeninu s jedem. Jeden pes útok nepřežil, ostatní mají vážné zdravotní problémy. Oblíbeným místem pejskařů je právě lovosický park, kde se podle policie pokusil neznámý člověk psy otrávit. Do trávy poházel zřejmě uzeninu s jedem, kterou pak zvířata sežrala. Jeden pes menšího plemene otravu nepřežil.

„Je to lumpárna, je to přeci zvíře, je to živý tvor,“ postěžovala si majitelka psa z Lovosic. „Byli tady dva pejsci, oba se dusili, měli edém na plicích, měli krvavý výtok z tlamy, hrozilo jim srdeční selhání a udušení,“ komentoval stav otrávených psů veterinář Jiří Vomáčka. Případem už se zabývá policie. Trestní oznámení podala majitelka jednoho z přiotrávených psů, to potvrdila i mluvčí litoměřické Policie Alena Romová: „Jedná se o trestný čin poškozování cizí věci.“

Jakou látku pachatel na návnadu použil, to zatím policie neví. Podle veterinářů šlo ale o silný jed, protože zvířata měla vážné zdravotní problémy ihned potom, co uzeninu sežrala. „Podle toho, že nám zabral protijed, který jsem aplikoval hned do žíly, to byl organofosfát. Je to preparát, který se používá v zemědělství. Kdyby přišli o pět či deset minut později, tak už bychom jim nemohli pomoci“ dodal Vomáčka. Odborná expertiza dosud ale učiněna nebyla: „Čekáme na její výsledky, které potvrdí zda se jedná o jed nebo nikoli,“ uvedla mluvčí Romová.

Pokud policie pachatele nakonec najde, hrozí mu až rok vězení nebo peněžitý trest.