Parní stroje a paromilové ovládnou o víkendu Hradec Králové

Hradec Králové - Druhý zářijový víkend v Hradci Králové patří již tradičně sběratelům, renovátorům i milovníkům parních strojů. Kromě zajímavých ukázek historických motorů, modelů lodí a spousty dalších zajímavostí si mohou návštěvníci zakoupit i modelářské stavebnice a hračky. Po slavnostním zahájení si návštěvníci mohli prohlédnout expozici lokomotiv, od těch parních až po moderní elektrické i motorové.

"Paromilové jsou lidé, tak trochu šílenci, kteří shání, kde se dá, různé vraky, aby zrenovovali a zachovali tu krásu, kterou lidé stvořili v 19. a 20. století,” definuje sebe a sobě podobné sběratel a renovátor parních strojů Jan Tomek. Zaměřuje se zejména na malé parní strojky, se kterými si dříve hrály i děti. „Jak jsou dnes počítače, tak bylo dříve snem každého synka mít svůj parní strojek.”

Součástí přehlídky bude také přehlídka unikátních exponátů. Lákadlem bude jistě replika starého parního vozu De Dijon francouzské konstrukce, se kterou byl Zdeněk Balský na výstavě EXPO v kanadském Vancouveru v roce 1986. „Byl to první vůz, který firma vyrobila. Nejezdilo se na benzín, tak to udělali na parní stroj,” dodává sběratel.

Dalším exponátem, který někdy i jezdí po ulicích Hradce, je Škoda Sentinel. „Je to stroj, který zde byl vyráběn v licenci. Vyrobilo se ho kolem šedesáti kusů a na tehdejší dobu to byl nejvýkonnější nákladní automobil s tonáží od 3 do 10 tun. Jezdilo se většinou na koks nebo černé uhlí,” popisuje nádherný stroj Zdeněk Balský.

Současně s Nábřežím paromilů proběhne na hradeckém nádraží oslava 150 let železnice v Hradci Králové. Návštěvníky sem vozí z Jaroměře a Pardubic historické parní vlaky. Motorová souprava pak odsud zájemce přepraví do unikátního Muzea drážní sdělovací a zabezpečovací techniky v Kydlinovské ulici, odkud se snadno dostanou podél Labe zpět k Nábřeží paromilů.

Všichni vystavovatelé věří, že víkendový program bude pro milovníky historie a techniky lákadlem číslo jedna.