Liberec dostal pokutu za předražené odtahy

Liberec – Město Liberec dostalo pokutu za předraženou odtahovou službu. Poplatek za odtažení vozidla tam činí dva tisíce korun za první den. Podle finančního ředitelství v Ústí nad Labem jde o nejdražší odtahy v zemi. V porovnání s ostatními městy stanovil Liberec částku za první den nepřiměřeně vysoko, a tím se prý nezákonně obohatil.

Za neoprávněné obohacování dostala radnice pokutu 1 milion korun. Město se bránilo, cenu za první den odtahu si prý nevymyslelo jen tak, ale přesně ji vypočítalo. „My jsme vycházeli z nákladových cen, které jsme měli k dispozici,“ brání se náměstek libereckého primátora Ondřej Červinka.

Podle radnice je rozhodnutí o pokutě absurdní. Neexistuje totiž zákon, který by stanovil, do jaké konkrétní výše se smí za odtahy aut vybírat. Podle finančního úřadu se ale v tomto případě má ctít cena obvyklá. „Výpočet obvyklé ceny z průměrné ceny mi přijde trochu zvláštní, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat,“ přiznává omezené možnosti města v této kauze Červinka. „Je to absurdní, bohužel, nadřízený úřad má vždy pravdu,“ potvrzuje jeho kolega Milan Šmíd.

Proti rozhodnutí finančního ředitelství se radnice zkoušela odvolat, ale marně. „Mezitím jiná města zdražila tuto službu, takže my jsme dnes na průměru a stanovili jsme cenu na 1.700 Kč,“ popisuje náměstek primátora Milan Šmíd současný stav.

Kvůli své cenové politice už Liberec v minulosti jednu pokutu dostal. Bylo to od obchodní inspekce, které vadilo, že v lyžařském areálu na Ještědu stanovila radnice jiné ceny pro lyžaře z Liberce a jiné pro přespolní.