Rybníky na severu Moravy vydávají své poklady

Jistebník - V Moravsko-slezském kraji začaly první výlovy rybníků. Prvním, na který se rybáři vydali, byl rybník Prosňák na Jistebnicku. Kvalita ryb, z nichž většina skončí na vánočním stole, je podle nich dobrá. Jejich cena se ale zvýší asi o 10 procent.

Vysoké holínky, desítky kádí, podběráky a sítě. Rybáři na Jistebnicku jdou do akce. Na rybníku Prosňák začíná první letošní výlov. Na štědrovečerní stůl ale nepoputují z tohoto rybníku jenom kapři. „Předpokládáme výlov 125 metráků kapra, zhruba 15 metráků tolstolobika a 4 metráky dalších ryb, jako je candát, štika a sumec,“ odhaduje rybář Ladislav Schwaler.

Podle rybářů množství ryb ovlivnilo především počasí. „Kvalita ryb je dobrá, ale strašně moc jich uteklo. Přišla povodeň a hodně ryb tak uteklo do Odry,“ uvádí základní důvod nižšího výlovu Antonín Širušek z místní rybářské organizace.

Vánoční ryby, především kapři, budou přibližně o deset procent dražší. Podle rybářů je hlavním důvodem vyšší cena krmiv a také pravidelné nálety kormoránů, kteří na podzim rybníky pravidelně decimují. „Nálety kormoránů, kteří se živí výhradně rybami, jsou čím dál větší. Pomalu se z toho stává ekologická katastrofa,“ přiznávají rybáři. Zároveň dodávají, že prodej ryb z tohoto rybníku začne přibližně 18. prosince.