Českobudějovický stacionář je po rekonstrukci

České Budějovice – Dětský stacionář Světluška je po dvouleté rekonstrukci. Děti s fyzickým i mentálním postižením tak můžou trávit čas v moderním prostředí. Pro dvě desítky zaměstnanců to byla nejtěžší zkouška. Nebylo zavřeno ani na den, děti byly podle potřeby stěhovány z místnosti do místnosti.

„Bylo to hodně náročné, proto jsme rozdělili rekonstrukci do tří etap, abychom se mohli přesouvat ze starého do nového,“ uvedla ředitelka stacionáře Vanda Polívková. S opravami pomáhali i rodiče. Pokud by stacionář jeho správci uzavřeli, nastaly by většině z nich veliké komplikace. Potvrdila to i Martina Koudelková, jejíž 12tiletý syn Martin by jinak musel zůstat doma.

Stacionář využívá bývalý areál jeslí, které radnice uzavřela. Komplex, který byl ve špatném technickém stavu, pak předala za symbolickou cenu Světlušce. „Město prodalo objekt za desetinu odhadu nemovitosti,“ řekl náměstek primátora Českých Budějovic Rudolf Vodička (KDU-ČSL).

K původnímu objektu byla přistavěna ubytovací část a udělal se i nový vstup. Opravu podstoupilo také oddělení pro školní děti a kuchyně. „Zbyly jenom obvodové zdi, dělaly se nové příčky, elektroinstalace a voda,“ doplnila Vanda Polívková.

Rekonstrukce objektu stála 17 a půl milionu korun. Více než 70 procent pokryla dotace z evropských fondů, 18 procent získali pracovníci stacionáře ze státního rozpočtu. Na zbytek přispěli sponzoři. Stacionář funguje už tři roky a jeho pracovníci se každý den starají o třicet dětí.