V lomnickém muzeu jsou obrovské zvětšeniny brouků

Lomnice nad Popelkou (Semilsko) - Více než třicetkrát zvětšený nosatčík a další nezvykle rozměrní brouci jsou k vidění ode dneška na výstavě makrofotografií v muzeu v Lomnici nad Popelkou. Místní rodák, entomolog a vysokoškolský pedagog Jiří Zahradník sestavil výstavu z 30 snímků o rozměrech 40 krát 30 centimetrů. Někteří brouci mají na fotografiích 20 až 25 centimetrů.

„Při fotografování brouků nesmíte ani dýchat. Fotografie by se mohla rozostřit a i tichý zvuk by mohl brouky vyplašit,“ upozornil osmdesátiletý Zahradník. Ze 7500 žijících druhů vybral pro výstavu exempláře, vyfotografované v Česku, na Slovensku a v dalších zemích střední Evropy. Nosatčík měří ve skutečnosti tři milimetry, největší vyfotografovaný brouk - roháč, devět centimetrů.     

Zahradník fotografuje brouky již 25 let. Zhruba před pěti lety měl v lomnickém muzeu výstavu makrofotografií hmyzu. „Motýl, kobylka nebo saranče se fotografují hůře než pomalejší brouci,“ podotkl entomolog.     

Zahradník vytvořil v minulosti v lomnickém muzeu stálou přírodovědnou expozici. Představuje v ní zvířecí svět v nedalekém Českém ráji. V nakladatelství Aventinum nedávno vydalo jeho knihu Brouci. Výstava makrofotografií potrvá v lomnickém muzeu do 23. března.