Stop novým sběrnám v Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Radnice v Ústí nad Labem vystavila STOP novým sběrnám. Vedení města tvrdí, že už jich je dost a často v nich končí kradené kovy. Strážníci městské policie se snaží zloděje dopadnout a kovy vrátit. Ve sběrnách se podařilo najít na 5 tun kovů z nejrůznějších krádeží. Nové sběrny ve městě nechceme. Takový vzkaz poslal ústecký magistrát podnikatelům, kteří by si v ústí nad Labem chtěli takovou živnost zřídit. Naposledy radnice a krajský úřad zamítly žádost firmy, která chtěla otevřít sběrnu ve čtvrti Neštěmice. Jejich postup potvrdilo i ministerstvo životního prostředí.

Jarmila Krejsová z tiskového odboru ministerstva životního prostředí uvedla, že žádost neměla všechny potřebné náležitosti dané zákonem. Primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS) sdělil, že město nebude dále povolovat tyto aktivity, protože se domnívá, že sběren je tady dost. Radnice má ale minimální možnosti, jak kontrolovat stávající sběrny. Podle ústeckého primátora je proto nutné změnit zákony. Jako řešení vidí přestat hotově vyplácet finanční prostředky za odevzdané železo.

Škody, které zloději kovů způsobí, jdou do miliónů korun. „Krádeže kovů jsou na Ústecku na denním pořádku, posledním případem je krádež 230 metrů dlouhého měděného kabelu,“ dodala mluvčí Policie ČR Ústí nad Labem Veronika Beranová. Město už v boji se zloději kovů přitvrdilo. Každou sběrnu denně kontrolují strážníci městské policie. Pokud sběrač nedoloží, odkud šrot vzal, strážníci mu ho zabaví.

„Za dobu, co tyto akce probíhají, se krádeže barevných kovů na Ústecku snížily asi o 70 procent,“ informuje Jan Novotný, zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem. Celkem už strážníci zabavili zlodějům asi pět tun kovového šrotu. Pokud se o něj jeho majitelé nepřihlásí, město ho může po roce legálně prodat. Peníze pak věnuje na humanitární účely.