V Olomouci bude už brzy možné navštívit opravenou katedrálu sv. Václava

Olomouc - Oprava jedné z nejstarších katedrál u nás – katedrály svatého Václava v Olomouci – není podle stavebníků ve skluzu. Památka byla poškozená více, než se původně předpokládalo, z toho důvodu bylo nutné posunout termín dokončení. I přesto by příští rok na svátek svatého Václava mohli lidé vidět katedrálu v plné kráse.

Velkolepá oprava se blíží po několika letech ke svému konci. „Generální oprava pláště v podobném rozsahu nebyla ještě nikdy prováděna,“ přibližuje rozsáhlost rekonstrukce Břetislav Baran, ekonom Metropolitní kapituly svatého Václava v Olomouci.

Právě kvůli rozsahu poškození, které před postavením lešení nikdo nemohl odhadnout, a celkovému navýšení objemu prací oproti původnímu projektu bude oprava dražší, jak potvrzuje i pan Baran: „Oprava stála už 150 milionů. Máme povoleno čerpat do 200 milionů, ale vzhledem k rozsahu dodatečných prací žádáme o další finanční příspěvek.“

Tesaři a pokrývači už svou práci dokončili. Nyní na rekonstrukci pracuje asi desítka restaurátorů. Jsou jimi pouze zkušení restaurátoři a řemeslníci s nejvyšší atestací ministerstva kultury. Stavba je stále pod dozorem zástupce Národního památkového ústavu.

„Všichni takovou práci považují za vrchol své kariéry a vůbec svého povolání, protože takovou stavbu už nikdy v životě dělat nebudou,“ potvrzuje Břetislav Baran jedinečnost projektu.