V Mariánských Lázních vyšel katalog města se změněnými obličeji

Téměř čtyři a půl tisíce výtisků oficiálního katalogu města kritizuje část lidí v Mariánských Lázních. Mluví dokonce o přepisování historie. Vydavatel totiž na jedné z fotografií vyměnil obličeje u čtyř lidí, včetně bývalého starosty. Nahradil je snímky svých známých.

Oficiální katalog si město objednalo vloni u soukromého fotostudia za 158 tisíc korun. Teprve po půl roce na radnici zjistili, že na jedné z fotografií byly vyměněny hned čtyři obličeje. Místostarosta Mariánských Lázní Jiří Chval ujišťuje: „Objednávka zněla pouze na dotisk a aktualizaci některých snímků. Tento příspěvek od zpracovatele zřejmě znamenal jakýsi pokus o vtip.“

Snímek zachycuje průvod ze zahájení lázeňské sezóny v roce 2004. Nový obličej na něm dostal jeden z ministrantů doprovázející premonstráty z Teplé, dále podnikatel a majitel dvou místních hotelů, ale také bývalý starosta Luděk Nosek a jeho manželka. Bývalý starosta k tomu podotýká: „Opravdu jsem nechápal, proč se tak stalo. Bylo mi to nepříjemné.“ Ani místostarosta Jiří Chval nemá jasno: „My jsme to neobjednávali. Samozřejmě se od toho distancujeme.“

Autor katalogu Jan Jonák tvrdí, že takto fotografie upravuje běžně. Výměnu obličejů provedl jen kvůli výtvarnému hledisku. Jan Jonák přesvědčuje: „Hledat za tím nějakou senzaci je hloupost. Není to namířené proti nikomu, byla to běžná úprava fotografií. A že to byl zrovna bývalý starosta? To je vyloženě náhoda.“ Luděk Nosek si však myslí, že šlo o neprofesionální pokus o recesi, který nevyšel.

Podle radnice je už více než polovina katalogů rozdána. Město ho proto nebude stahovat z distribuce a v příštím tisku nechá fotografii vyměnit.