Rybitví si připomnělo výročí vynálezu ruchadla

Pardubice - V Rybitví na Pardubicku si připomínají 180 let od vynálezu ruchadla bratranců Veverkových. Na tehdejší dobu převratné zařízení usnadňovalo orbu, která byla jednou z fyzicky nejnamáhavějších zemědělských prací. Kromě dobových dokumentů se v obci dochoval i rodný domek vynálezců.

V roce 1827 dokončil rolník František Veverka a jeho bratranec, kovář Václav, tříleté pokusy s novou konstrukcí pluhu. Zařízení okamžitě zaujalo místní obyvatele. „Lidi, kteří tady bydleli, říkali, že to neoře, že to ruchá, proto se to jmenuje ruchadlo,” vysvětluje Věra Vrátná, rodačka z Rybitví. Vynález bratranců Veverkových se stal jedním ze symbolů obce, která si letos připomíná 630. výročí od první písemné zmínky o Rybitví. O ruchadlu se tu učili na škole i pozdější generace. „Půda se převracela a lépe se okysličovala, na tu dobu to byl velký vynález,” říká jeden z místních rodáků František Štěpánek.

V Rybitví se dochoval původní domek bratranců Veverkových. Do jeho opravy a statického zajištění už obec investovala kolem tři čtvrtě milionu korun. Kdysi tu bývala i stálá expozice, osud však objektu nepřál: „Domek byl několikrát vykraden a skutečně nemá význam renovovat vnitřní expozici, otevíráme ho jenom při zvláštních příležitostech jako je tato,” konstatuje starostka Rybitví Naděžda Hubáčková (Nezávislí).

Rodný dům zůstává obecní památkou navzdory žádostem nejrůznějších zájmových skupin o jeho pronajmutí. Jedním z návrhů, který ovšem neměl šanci na úspěch, bylo třeba výcvikové středisko pro psy.