Ve Frýdlantu byla znovu odkryta socha Albrechta z Valdštejna

Frýdlant - Po 60ti letech znovu odhalili ve Frýdlantu v Čechách sochu Albrechta z Valdštejna. Právě letos tuto historickou osobnost představuje rozsáhlý soubor akcí s názvem Valdštejnův rok. Pokračovat bude za dva měsíce výstavou v Senátu.

Je to přesně 424 let, co se v Heřmanické tvrzi narodil Albrecht z Valdštejna. Kontroverzní osobnost, známá hlavně jako nekompromisní vojevůdce. „Pro Frýdlant má ten význam, že si dal do svého přízviska vévoda Frýdlantský nebo vévoda z Frýdlantu,“ zdůraznil starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Ve Frýdlantu oslavili Albrechtovy narozeniny odhalením jeho sochy. Jde o originál, který zdobil náměstí do roku 1947. Nelíbil se ale tehdejším politikům a tak sochu odstranili. „Byla německého původu od německého autora, tudíž nehodící se na náměstí. Skončila ve sběrných surovinách, kde ji vykoupil kustod frýdlantského muzea,“ popisuje historii sochy ředitelka frýdlantského muzea Iva Beranová.

Zrekonstruovaná socha krášlí nádvoří frýdlantské radnice. I to prošlo velkou proměnou. „Nádvoří dříve bylo opravdu jenom taková dvorana, dlažba byla vykotlaná, byl to zkrátka dvůr, který se nepoužíval,“ vysvětluje proměny nádvoří autorka jeho rekonstrukce Ludmila Pražáková.

Soubor akcí s názvem Valdštejnův rok bude pokračovat tentokrát v Praze. V sídle Senátu začne 15. listopadu rozsáhlá výstava. „Lidem ukážeme, že to nebyl jenom “podvodný gauner„, ale že to byl i stavitel a podnikatel,“ vysvětluje záměr přiblížení Albrechta veřejnosti Přemysl Sobotka, předseda Senátu Parlamentu ČR. „On není ani zlý, ani hodný, ani černý, ani bílý, ale určitě není šedivý,“ dodává Ramzer.

Socha Albrechta z Valdštejna se bude ve své novodobé historii stěhovat ještě jednou, tentokrát z nádvoří na náměstí. Prostor před radnicí nejdříve projde rekonstrukcí za 30 milionů korun.