V Pardubickém kraji kvůli divé zvěři testují speciální reflexní skla

Pardubice - Úřady a myslivci v Pardubickém kraji řeší, jak zabránit dopravním nehodám s divokou zvěří. Na dvou vybraných silnicích nainstalovali speciální reflexní skla, která mají zvířata odradit od přebíhání vozovky. Odrazky se zatím zkoušejí. V zahraničí se systém podle expertů osvědčil.

Statisícové škody a někdy i ztráty lidských životů představují dopravní nehody s volně žijící zvěří. Pardubický kraj zkouší, jak takovým střetům zabránit. „Doufám, že to bude systém, zatím to je první pokus, respektive první dvě místa, kde zkoušíme nový systém odrazových sklíček,“ uvedl radní Pardubického kraje Petr Šilar. „Je to v podstatě optická stěna, která tak, jak se pohybují vozidla, odráží světelné paprsky buď do volné krajiny na pole, nebo do přilehlých lesních porostů. Zvěř by to mělo dočasně odradit,“ vysvětluje systém Marián Cvrkal ze Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

Odrazky silničáři montují na patníky. Zatím se testují u Žamberka a mezi Býští a Chvojencem na Pardubicku. Podle radního Šilara se jedná o úseky, kde je velké množství zvěře a kde je souvislý pás lesa.

Policisté na východě Čech každoročně vyjíždějí ke stovkám nehod, při kterých řidiči srazí srnu nebo divočáka. Pardubický kraj na projektu spolupracuje s myslivci a výzkumným ústavem. „V posledních dvaceti letech podle různých statistik a šetření je na silnicích více zvěře, než myslivci zastřelí. Ty objemy jsou opravdu veliké,“ konstatuje František Havránek z Výzkumného ústavu myslivosti a lesního hospodářství.

Systém, který má zabránit střetu se zvěří, se osvědčil v sousedním Rakousku. Počet kolizí se ve sledovaném období snížil o víc než šedesát procent. Výsledky v Pardubickém kraji budou mít úřady a myslivci až za rok. Srovnávat se bude statistika nehod a počet volně žijící zvěře. Odrazky se tak možná časem objeví i na dalších rizikových místech.