V Mostě hoří staré škodovky

Most - Neznámí žháři zapalují v Mostě v noci stará auta. První škodovku zničil požár na začátku srpna a už shořela sedmá, zatím poslední. Policie zatím po pachatelích marně pátrá. Hasiči označují zprávy o založených nočních požárech aut v Mostě od samého počátku jako úmysl. Mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan potvrzuje, že na sedadle byla rozlita hořlavá kapalina, která byla zapálena.

Ludmila Světláková, mluvčí Okresního ředitelství Policie ČR v Mostě dodává, že jak ukázaly výsledky šetření, jde skutečně o úmyslné jednání neznámého pachatele. Ředitel Městské policie v Mostě Bronislav Schwarz si myslí: „Budeme tady mít pravděpodobně pyromana. Msta to nebude.”

Podle svědků zapalují auta mladíci ve věku kolem dvaceti let. Majitelé zapálených vozů přemýšlejí: „Jsou to nějaký feťáci. Je to pro ně zábava, ale lidé kterým, se to stane, jsou nešťastní.”

Někteří postižení připouštějí, že škodovka, která shořela, byla jejich posledním autem a na nové se nezmohou. A ještě mají starosti a výdaje s likvidací zničeného vozidla.

Policisté jsou přesvědčeni, že útoky nejsou zaměřeny proti konkrétní skupině lidi. Starší vozy žháře lákají kvůli chabému zabezpečení. Bronislav Schwarz doplňuje, že taková vozidla nejsou vybavena alarmem, nemají centrální zamykání a stažení okénka je jednoduché.

Mostecká policie už v místech, kam kamery nevidí, zesílila hlídky. V noci zpřísní kontrolu osob a jejich zavazadel. A veřejnost žádá o spolupráci. Pokud někdo uvidí podezřelý pohyb osob mezi vozidly, je dobré okamžitě zavolat na linku 158, pokračuje Ludmila Světláková. Policisté mají obavy především z toho, aby si žhář v nejbližší době nevybral za cíl třeba auto s plynovým pohonem.