Nájezdy zlodějů na kostely na Karlovarsku

Karlovy Vary - Nájezdy zlodějů zažívají kostely kolem Karlových Varů. Mizí z nich všechno, co je z mědi. Plzeňské biskupství už stály levnější pozinkované náhrady plechů skoro 400 000 korun. A to jen letos.

Kostelík svatého Mikuláše ve Verušicích u Žlutic přišel o měděnou krytinu na věži po téměř artistickém výkonu zlodějů. Pohromu dokonává déšť. Podle pracovníka Městského úřadu ve Žluticích Miroslava Košnara hrozí, že zbytky maleb spadnou. Navíc zloději při krádeži na jednom místě prořezali strop. „V devadesátých letech začalo hromadné vykrádání památek v kostelech. Když už není co brát, tak berou kovy a nakonec se vykrádají i kostelní kasičky, kam dávají lidé milodary,“ dodává k tomu děkan Římskokatolické církve z Karlových Varů páter Jiří Hladík.

Žlutického faráře Petra Řezáče štáb ČT nezastihl. Jezdí po kostelech, za které zodpovídá, a snaží se zachránit, co se dá. Kromě verušického kostela navštívili zloději kovů i jeho sídelní kostel ve Žluticích. Okapové svody ukradli z nově rekonstruovaného kostelíku ve Štědré a dokonce dvakrát přes víkend očesali kostel ve Valči. Mluvčí Okresního ředitelství PČR v Karlových Varech Zdeňka Papežová uvádí, že za posledního půl roku přijali policisté sedm oznámení o krádeži měděných okapů nebo střešních krytin, které byly také z mědi.

Jiří Hladík situaci vidí jednoznačně: je to velký morální úpadek. A dodává. „To jediné, co si o tom myslím, je, že vždy byla místa, která jsou posvátná. A i zloději se jim vždy vyhýbali. Dneska už to neplatí.“