Jiří Šimek vystavuje v pardubické galerii Sýpka

Pardubice - Tři výtvarné obory v jediné expozici nabízí pardubická galerie Sýpka. Původní i nejnovější práce tam vystavuje loutkář, malíř a sochař Jiří Šimek. Hlinecký rodák se při své tvorbě inspiruje přírodou, literaturou a vlastní fantazií. Nová výstava má oživit historické prostory pardubického Přihrádku a vytvořit novou kulturní tradici.

Originální pohádkové marionety, ale i dřevěné plastiky nebo obrazy vytvořené kombinovanou technikou představují propojení tří výtvarných oborů. Jak sám Jiří Šimek přiznává, všechny motivy vycházejí z vlastních pocitů a fantazie: „Je to tvorba ne starší pěti let. Jsou tady věci, které dosud nebyly vystavené… zejména se jedná o kamenné plastiky a obrazy velkých formátů.“ Všechna výtvarná díla kombinují nejrůznější materiály a techniky.

Výtvarník Jiří Šimek rád experimentuje. Historické prostory v centru si vybral záměrně. Okolí pardubického zámku se snaží oživit. Výstavu podporuje samo město. Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice), náměstkyně primátora Pardubic, přiznává, že by byla ráda, kdyby se celý Příhrádek stál živým centrem umění a kultury. Galerie Sýpka bude pravidelně využívána k těmto účelům. Jiří Šimek s tímto záměrem souhlasí: „Kdyby tato výstava napomohla tomu, aby se kultura města a kraje soustředila právě sem, tak by to bylo báječné.“ V pardubické galerii Sýpka budou loutky, obrazy a plastiky Jiřího Šimka vystavené do konce července.