Majitelé pozemků ve Starém Máteřově nesmějí stavět

Starý Máteřov (Pardubicko) - Ve Starém Máteřově na Pardubicku zkolaudoval stavební úřad desítky přípojek inženýrských sítí k parcelám. Lidé tam ale stavět domy přesto nesmějí. Podle nového stavebního zákona to úřad nepovolí v obci, která nemá územní plán. A to je případ právě Starého Máteřova.

Pan Měkota si ve Starém Máteřově koupil pozemek, kde chtěl postavit vlastní bydlení, zbytek pak plánoval prodat. I když tu má zkolaudované přípojky inženýrských sítí, prodat parcely ani stavět nesmí. „Peníze, které jsem do toho investoval, se mi nevrátily,“ stěžoval si majitel pozemků Miloš Měkota.

„Stavebník tady má tři roky připraven stavební materiál a nakonec se rozhodnou, že ho musí odvézt a pozemek koupit jinde,“ řekl starosta Starého Máteřova Pavel Sehnoutek. Klíčový problém je, že Máteřov nemá územní plán. Vloni by úřad stavbu domků ještě povolil, letos podle nového zákona ne.

„Z tohoto důvodu je připravovaná novela, která umožní v nezastavěném území, zejména malým obcím, do té doby, než budou mít územní plán, umisťovat stavby,“ uvedl Martin Tunka z Ministerstva pro místní rozvoj. Ministerstvo novelu slibuje do konce roku.

V Máteřově v brzkou pomoc zákonodárců nevěří. Proto spěchají se schválením územního plánu. Pak snad budou moci začít stavět. Starosta Sehnoutek ale po zkušenostech varuje: jen aby úředník nenašel jinou překážku.