Obyvatelé Drahoňova Újezdu chtějí zastavit těžbu v nedalekém lomu

Zbiroh - Stavby silnic a železnic se přou s obcí Drahoňův Újezd o zachování, nebo zrušení nedalekého kamenolomu. Starosta i tamní občané už několik let neúspěšně usilují o to, aby se těžba úplně zastavila. Podle posledního posudku odboru životního prostředí je ale těžba po splnění některých podmínek možná.

Zatím to tedy vypadá, že se dělníci přžesunou ještě blíže obci. Podle posudku splnil provozovatel kamenolomu vše, co je pro ochranu životního prostředí nutné. „Budeme těžit v další části lomu, to znamená, že kapacita naší produkce se nezmění a bude stejná," předkládá své plány ředitel plzeňské Stavby silnic a železnic Jaromír Pešek.
 
Podle drahoňovického starosty Rudolfa Stáhlícha (nez) kamenolom ničí kvalitu života v jeho obci. A v případě, že těžba bude pokračovat, bude život obyvatel Drahošova Újezdu ještě nepříjemnější. „Podle našeho názoru se nikdo nezabývá tím, že to vadí obci, občanům, životnímu prostředí a přírodě," dodává.
 
Stavby silnic a železnic počítají s tím, že s rozšiřováním těžby se začne v polovině letošního roku. Konečné rozhodnutí zda se tak stane, ale musí vydat ještě báňský úřad, který prozkoumá stížnosti obyvatel obce.