O pískovnu v Lukavci se vedou spory

Lukavec – Podle starosty obce Lukavec je budoucností malé obce u Lovosic písek. "Je to naše obrana. Pokud se z části polí stane pískovna, neobklíčí nás rozrůstající se průmyslová zóna," vysvětluje starosta Josef Hlaváček, proč si za plánem těžby písku v blízkosti obce tak pevně stojí. Po konci těžby na místě vidí pětadvacetihektarové jezero. "Místní kraj je Zahrada Čech, a raději než haly tu uvidím vodní plochu," zdůvodňuje.

Za pískovnu se v Lukavci postavilo pět ze sedmi zastupitelů této obce se 320 obyvateli. Situace se však komplikuje odporem větších sousedů, Lovosic a Bohušovic nad Ohří. Jejich hlavními protiargumenty je vliv pískovny na životní prostředí kraje a ztráty orné půdy.

„Pruh orné půdy by měl zůstat celistvý a neměnit se v nějaké pochybené jezero,“ vyjádřil se starosta Bohušovic nad Ohří Ivo Hynzl a plán odmítá i Jan Kulhánek, starosta Lovosic: „Otevírat další prostory pro dobývání písku nám v tuto chvíli připadá nežádoucí.“

Odpůrci dále varují, že písek je na celém sedmisethektarovém území mezi Lovosicemi, Lukavcem a Bohušovicemi. Pokud se těžbě nezabrání teď, padne jí nejspíš za oběť celý prostor. Starosta Lukavce však má jasný názor: „Stojíme si za svým.“ Spor o pískovnu v Lukavci by se měl vyřešit do letošního podzimu.