Poruba nemá peníze na dokončení opravy větrného mlýna

Přerovsko - Peníze na dokončení rekonstrukce vzácného mlýna chybí obci Poruba na Přerovsku. Podle památkářů patří celá stavba vůbec k posledním větrným mlýnům holandského typu na Moravě a ve Slezsku. Obec by v historické budově, která leží na mezinárodní cyklostezce, chtěla v budoucnu zřídit muzeum.

Jako malý chlapec si u větrného mlýna v obci Poruba na Přerovsku často hrával Robert Frydrych. Ten si pamatuje i na posledního mlynáře Adolfa Steinera, který se svou ženou provozoval mlýn od roku 1922 do konce druhé světové války. Doposud si rekonstrukce více než deset metrů vysokého mlýna holandského typu vyžádala několik set tisíc korun. Ty uhradily Hustopeče nad Bečvou, pod které Poruba spadá.

Mlýn má opravenou střechu, nové dřevěné součástky mlecího zařízení, hotova je také sanace zdiva. Na další práce ale obci peníze chybí. "Ta částka se pohybuje okolo 3 miliónů korun a tolik vlastních prostředků nemáme. O finanční prostředky tak obec žádá stát v rámci projektu obnovy venkova, jak potvrdil místostarosta Hustopečí nad Bečvou Antonín Horník (KDU-ČSL).

„Jedná se o typovou technickou památku. Mlýny tohoto typu fungovaly maximálně do 50. let minulého století s tím, že byly postupně nahrazovány vodní a elektrickou energií,“ doplnil Josef Březina z územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Olomouci. O dalším osudu větrného mlýna budou památkáři znovu jednat se zastupiteli obce ve čtvrtek 10. dubna.