Kozí farmě v Bochově hrozí krach

Bolochov (Karlovy Vary) - Kozí farmě, kam chodí na praxi studenti zemědělské školy v Žalmanově na Karlovarsku, hrozí krach. Podle farmářky Aleny Králové špatná situace nastala, když okolní podnikatelé začali oplocovat své pozemky. A to v rozporu s předpisy. Podnikatelé to však odmítají.

Do farmy Alena Králová investovala za osm let téměř milion korun, zahájila spolupráci se zemědělskou školou a plánovala začít s prodejem sýra. V současné době farmářka tvrdí, že během čtrnácti dnů okolní podnikatelé oplotí poslední příjezdovou cestu k jejímu stavení.

„V případě požáru se sem nedostane ani požární technika, nedostane se sem ani krmení,” varuje Králová. Starostka Stružné Zuzana Večerková oponuje: ” Paní Králová si zvykla používat soukromý pozemek. Musí se vybudovat jiná účelová komunikace.” Farmářka je přesvědčená, že jí radnice odmítá poskytnout pomoc, protože podnikatelé navzájem spolupracují. Jeden z nich je navíc sponzorem obce. Starostka s tím ovšem nesouhlasí.

Opačný názor má ale nezávislý právník Petr Šindelář, advokát z Karlových Varů, který s postojem radnice nesouhlasí, protože spornou cestu lidé celá léta používali. „ Paní Králová má právo požádat příslušný obecní úřad aby jí poskytl ochranu podle paragrafu 5 občanského zákoníku a tento správní úřad je povinen jí v daném případě vyhovět:”

Podnikatelé se brání, že přes jejich pozemky nevedly žádné přístupové cesty a že areály musejí být oplocené. „Je to z důvodu průjezdnosti naší techniky, jedná se o dopravní auta a vysokozdvižné vozíky,” upřesnil podnikatel Jaroslav Dvořák. Podnikatelé rovněž tvrdí, že mají všechny potřebné dokumenty – včetně povolení k oplocení od stavebního úřadu v Bochnově.

Ten ale na žádost paní Králové rozhodnutí přezkoumá a svolá schůzku. „ Je možné, že k určitému pochybení z nedostatku znalosti místních podmínek tam došlo. Budeme se snažit pochybení narovnat a umožnit paní Králové vjezd,” připustil starosta Bochova Miroslav Gert.

Podnikatelé paní Králové nabídli odkoupení kusu pozemku, na kterém by si vybudovala vlastní příjezdovou cestu. Farmářka to ale odmítla s tím, že na ni odpoví až poté, kdy se dozví stanovisko stavebního úřadu v Bochnově. Mimořádné jednání chce vedoucí stavebního úřadu v Bochnově svolat do konce srpna.

Podnikatelé navrhli řešení problému až poté, co se o případ začala zajímat Česká televize.