Náměstí v Novém Jičíně čeká rozsáhlá rekonstrukce

Nový Jičín - Masarykovo náměstí v centru Nového Jičína čekají rozsáhlé stavební úpravy. Podle radnice je ve špatném technickém stavu a potřebuje nutnou rekonstrukci, která by měla začít už příští týden. Nově ho ozdobí například kašna a další vodní prvky. Celá oprava by měla trvat přibližně dva roky. Radnice odhaduje cenu na více než padesát milionů korun. Někteří obyvatelé, kteří na náměstí bydlí nebo podnikají, se ale obávají hluku a nepořádku, který stavební práce způsobí.

Podle místostarosty Nového Jičína Milana Šturma se samozřejmě na tyto komplikace při tvorbě projektu myslelo. „Součástí zadávacího řízení je požadavek, aby byl život na náměstí omezen v minimální možné míře,“ uvedl.

„Pokud se bude opravovat celé náměstí, tak budeme mít problémy my i naši klienti,“ myslí si obyvatel města. Masarykovo náměstí v Novém Jičíně patří na Moravě a ve Slezsku k historicky nejcennějším a je také městskou památkovou rezervací. 
 
Kompletní rekonstrukce náměstí bude realizována ve dvou etapách. V dubnu až srpnu by měla proběhnout rekonstrukce podloubí a schodišť. Příští rok pak plochy celého náměstí, včetně nových vodních prvků a rozvodů inženýrských sítí. Jelikož je ale plocha náměstí po zimě silně poškozena, zvažuje se nejprve její oprava.