Česko zasáhly silné bouřky, nejvíce škod způsobily v Karlovarském kraji

Karlovy Vary - Karlovarsko a Chebsko zasáhla v pátek v noci prudká bouře doprovázená intenzivními blesky a místy i vichřicí. Na řadě míst způsobila škody, které zatím nejsou vyčísleny. Půjde ale patrně o desítky, možná až statisíce korun. Poškozeno bylo několik objektů, popadala řada stromů, přívalový déšť zaplavoval sklepy a voda zkomplikovala provoz na silnicích.

Nejvíce postiženo bylo Chebsko, kde se na mnoha místech zahltila kanalizace a nestačila odvádět vodu, jejíž hladina na některých místech podle mluvčího krajských hasičů Františka Petra dosahovala až do výšky jednoho metru. „Kvůli tomu museli lidé například vypnout elektrická čerpadla a zůstali bez topení,“ uvedl.

Hasiči čerpali vodu z více než dvou desítek zaplavených sklepů, převážně šlo o rodinné domky v Pomezí, Hazlově a Kraslicích. Nejhorší situace byla ve Františkových Lázních, kde voda valící se po silnicích natekla do sklepů rodinných domů, restaurací a obchodů.

V jednom z lázeňských domů voda poškodila prostory v suterénu. Hasiči se snažili uvolnit poklopy kanálů, aby snížili hladinu vody, která zatopila ulice v okolí lázeňského domu. „Nasadili jsme co nejvíce čerpadel, ale nestačilo to, tak jsme pozvali dobrovolné hasiče z Plesné,“ doplnil velitel zásahu hasičů Josef Mariánus. Hasiči několika lidem půjčili na požádání vysoušecí zařízení a očekávají, že se na ně během dne možná obrátí ještě další postižené domácnosti.

Na Karlovarsku hasiči odstraňovali několik stromů popadaných na cesty a v Hroznětíně část střechy, která hrozila pádem na elektrické vedení. Ve Františkových Lázních zase vyprošťovali člověka uvězněného v automobilu. V Plesné voda s bahnem a kamením vytrhala ploty kolem obytných domů a zaplavila most přes Plesenský potok a u Pomezí nad Ohří uvízli na zaplavené silnici řidiči osobních aut. Během noci prudký déšť postupně odezníval.

Dobrovolný meteorologický pozorovatel Rudolf Kovařík ze stanice v Šindelové na Sokolovsku dnes uvedl, že za uplynulých 30 let tak intenzivní bouřku co do délky trvání, intenzity výbojů a ročního období nepamatuje: „Trvala kolem pěti hodin a v určitou chvíli se spojilo hned několik bouřek dohromady.“

Bouřky řádily i na dalších místech Česka

V teplickém regionu dnes hasiči kvůli větru zasahovali celkem dvanáctkrát. V Krupce museli v noci evakuovat 16 lidí z horních pater obytného domu, kterému silný vítr utrhl a sroloval střechu, v Dubí odstraňovali tři spadlé stromy, z nichž jeden spadl na železniční trať u Jeníkova, a dalších šest stromů odstraňovali hasiči také na Chomutovsku, Ústecku a Mostecku, kde vítr poškodil i část střechy na zámku Jezeří.

Bouřka přecházející přes Česko i zabíjela. V rekreační chalupě v osadě Jizerka na Jablonecku zemřel zhruba devětatřicetiletý muž, kterého v místnosti zasáhl výboj blesku, jenž udeřil do stavení.

Lokální záplavy.
Zdroj: ČT24