Občané Srnojed spalovnu nechtějí

Pardubice - Zastupitelé pardubického kraje situaci vidí jasně – spalovnu v areálu chemičky Synthésia nutně potřebujeme. Chtějí ji zrekonstruovat tak, aby od roku 2010 začala likvidovat nebezpečný odpad. Obyvatelé, kteří v okolí spalovny žijí, tomu však chtějí zabránit.

Případný dopad spalovny na kvalitu životního prostředí by měla zjistit studie EIA. Obyvatelé Pardubic, Svítkova, Rosic nad Labem a Srnojed mají jasno už nyní. Spalovnu nebezpečných odpadů, která by měla vzniknout rekonstrukcí té nefunkční, v areálu chemičky nechceme, říkají. „Občané se zejména obávají nebezpečných zplodin, které by mohly z této spalovny unikat,” tlumočí obavy lidí místostarosta Srnojed Eliška Vlašicová.

Kraj ale trvá na svém. Spalovnu region potřebuje, protože zde vznikalo a stále vzniká velké množství nebezpečného odpadu. Celá akce je také zahrnuta v krajském plánu odpadového hospodářství. Synthésia ovšem ročně vyprodukuje pouze 3 900 tun odpadu. Zbytek by se tak do Pardubic zřejmě dovážel. A právě na to poukazuje pardubická Strana zelených. „Tato spalovna bude sloužit vysloveně byznysu, protože má spalovat pouze asi 20 % odpadu ze Semtína, zbytek má být dovážen z celé republiky a popřípadě i z celé Evropy,” tvrdí místopředseda strany Jan Linhart.

Podle záměru pardubických radních by měla spalovna začít fungovat v roce 2010, obyvatelé Srnojed stále doufají, že se tak nestane.