Bájný Přemysl Oráč měl v Hodějicích své nástupce

Vyškov - Netradiční závodníci se sjeli do Hodějic na Vyškovsku. Soutěžilo se tam o nejlepšího oráče. Klání, které trvalo asi hodinu, přitom nebylo vůbec jednoduché. Rozhodčí totiž posuzovali hned sedm kategorií.

Dříve každodenní chleba sedláků, který začínal v srpnu a končil na podzim. Dnes netradiční disciplína. V Hodějicích na Vyškovsku se sešlo jedenáct soutěžících, kteří změřili síly v tom, jak nejlépe zorat půdu, a to pod přísným dohledem rozhodčích. „Hodnotí se například přímočarost a také vzhled rozorané brázdy,” vysvětluje hlavní arbitr František Nedbálek.

Podle soutěžících je při orbě nezbytná hlavně trpělivost a pak také koordinace. Důležitým faktorem je ale například i to, zda je půda vyschlá. Jedno ze základních pravidel správné orby pak říká: „Krájet a ne vrtat.” Dobrou brázdu dělá její hloubka i to, zda se podařilo zaorat strniště. Oráč přitom musí dbát i na souhru s koňmi, stres nebo nervozitu může lehce přenést i na zvířata.

Podle organizátorů soutěže patří čeští oráči ke světové špičce. A nejen to, jejich brázdy jsou údajně rok od roku lepší.