Tradiční kurzy pro krajany v Dobrušce pořádá Univerzita Karlova

Dobruška(východní Čechy) - Krajané a přátelé České republiky ze třiceti zemí přijeli do Dobrušky na měsíční kurs. Učí se češtinu i historii země, která byla pro mnohé z nich vlastí předků. Kursy každoročně pořádá Univerzita Karlova. František z Venezuely, Blanka z Austrálie a dalších 62 krajanů a přátel České republiky přijelo do jazykového střediska Karlovy univerzity v Dobrušce. Pilovat časování, skloňování a další pravidla češtiny. Mateřské řeči rodičů, babiček či dědů, kteří se zatoulali do světa.

Frekventanti přicházejí do kurzu z různých pohnutek. Odeh M. Bayatneh z Palestiny učí elektrotechniku na univerzitě v Birzetu. V sedmdesátých letech studoval v Brně. K zachování češtiny mu nejvíce pomáhají české písničky. Lysann Schonherr z Německa se učí česky, protože má českého přítele. Vedoucí kursu Daniel Křivánek z Univerzity Karlovy vysvětluje: „Snažíme se účastníky zaujmout a přiblížit jim české prostředí, kde jsou někteří poprvé. Je to velice výhodné pro Českou republiku, protože oni ji potom doma propagují. Pořádají třeba české výstavy.” David Šír přijel až z Jihoafrické Republiky. V jižní Africe pořádají české krajanské plesy. S tátou, se sestrou a s kamarády založili kapelu českých písniček, nazvali ji Pretorijská Brněnka.

Lektorka češtiny Alena Obstává je potěšená: „Mně doopravdy dělá radost každý dopis, každý mail, každá zpráva i každý zaslaný časopis, kde píšou o našem kurzu, kde píší o naší Dobrušce.”

Jazykové kursy Univerzity Karlovy mají sedmnáctiletou tradici a nic nebrání tomu, aby pokračovaly není důvod, proč by neměly pokračovat i v příštím roce.