Karlovarská opozice opět kritizuje evropský projekt na rozvoj lázeňkých měst Culture 2000

Karlovy Vary - Situace kolem čerpání dotací na mezinárodní projekt Culture 2000 v Karlových Varech se vyhrocuje. Po nejasnostech kolem příliš drahých zakázek opoziční zastupitelé poukazují na nevěrohodné působení firmy z Bruselu, která má na projekt rozvoje lázeňských měst dohlížet. Žádají proto, aby Karlovy Vary z projektu vystoupily a neriskovalo další ostudu. Vedení města to ale odmítá.

Opozice zpochybňuje věrohodnost firmy Eurotec Consulting faktem, že na domovské bruselské adrese nemá své kanceláře. „Vejdete-li do budovy, najdete tam jen P. O. boxy, takzvané mrtvé schránky,“ uvedl zastupitel Jiří Kotek (SNK-ED). Werner Hauptman, zástupce Karlovarského kraje v Bruselu, který je i zastupitelem města, to ale pokládá za marketingový tah: „Podobně i české firmy se sídlem v Praze pracují někde na venkově.“ 

Opozice už v minulosti upozorňovala na předražené letáky nebo webové stránky. „Mně to připomíná klasický tunel na evropské peníze,“ míní zastupitel Jaroslav Borka (KSČM). Většina zastupitelů přesto odmítla, aby město z projektu vystoupilo. „Nevěřím, že by Evropská komise dala peníze neexistující firmě,“ uvedl Jan Balek (ODS). Policisté zjišťují, jestli někdo při čerpání evropských dotací porušil zákony, a celý případ bude také zřejmě už příští měsíc prověřovat kontrolní skupina Evropské unie.