Královéhradecký kraj se silnice opravovat nechystá

Dětenice - Královéhradecký kraj zrušil vlaky, ale silnice, přestože to slíbil, se opravovat nechystá. To říká starosta Dětenic na Jičínsku, obec vloni proti rušení vlaků protestovala. Kraj tu sice zavedl autobusy, jak také slíbil, silnice ale nejspíš rozbité zůstanou.

Vlakové spoje zmizely, díry v silnicích zůstávají. Dětenice nejvíc trápí stav silnice, která vede na Mladou Boleslav, proto už léta žádají o její opravu. Naposledy krajský magistrát podle starosty obce slíbil, že peníze na rekonstrukci budou a práce začnou nejpozději v roce 2009. Teď se ale ukazuje, že to bude jinak a starosta Dětenic Radomír Vališka je nespokojený. Na poslední poradě starostů mu bylo vysvětleno, že peníze nejsou. To potvrzuje i mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi. V současné době se ukazuje, že rekonstrukce této silnice letos ani v příštím roce patrně neproběhne, přestože se podle starosty Vališky dokonce říkalo, že budou peníze z Evropské unie a rekonstrukce určitě začne v roce 2008 nebo 2009. Imrich Dioszegi však o takovém slibu nic neví.

Podle mluvčího kraje není problém v penězích, ale v nevyřešených majetkových sporech. Bude zřejmě třeba vykoupit ještě některé pozemky pod silnicemi. Záplatování silnic je podle místních řidičů na nic.

Královéhradecký kraj spočítal, že na opravu svých veškerých silnic by potřeboval více než 4 miliardy korun. Letos chce do rekonstrukcí investovat 720 milionů.