Obce chtějí matkám proplácet pobyt v nemocnici po porodu

Hrádek u Rokycan - Na Rokycansku se mnohým maminkám uleví od regulačních poplatků. Pobyt v nemocnici po porodu jim chtějí některé obce proplácet. V průměru tak mladé rodiny za obvyklý čtyřdenní pobyt v nemocnici ušetří 500 korun. Praxe už funguje v Hrádku u Rokycan a další obce se chtějí přidat.

Zastupitelům Hrádku u Rokycan se nelíbí, že by maminky měly platit regulační poplatky, v nichž je dnes zahrnut i pobyt novorozence. Rozhodli se proto, že budou peníze maminkám zpětně proplácet. „Byla jsem příjemně překvapená, že se s tím začalo zrovna tady v Hrádku,“ vítá rozhodnutí jedna z matek.

„S regulačním poplatkem za pobyt matky a dítěte v nemocnici nesouhlasím. Vadí mi představa, že by se za nový život mělo okamžitě platit,“ komentuje starosta Hrádku u Rokycan Jaroslav Perlík.

O proplácení regulačních poplatků v porodnici uvažují také v Rokycanech. Podle starosty Balouna by ale bylo vhodnější počkat na konečný verdikt ministerstva zdravotnictví, zda poplatky nezačne proplácet stát. Podle Hany Perkové, náměstkyně rokycanské nemocnice, v podstatě nemocnici nezajímá, kdo regulační poplatek uhradí. Nemocnice jej však podle zákona vybrat musí.

„V případě že ministerstvo rozhodne v neprospěch matek, budeme nejspíše jako město schopni za matky platit my,“ říká starosta Baloun.