Gorily z pražské zoo se budou umět při povodni evakuovat

Praha - Gorily z pražské zoo pravidelně trénují odchod z expozice do speciální protipovodňové věže svého pavilonu. Zvířata, která žijí blízko břehu Vltavy, se tak připravují na případ, že by se opakovala velká voda z léta 2002. Tehdy zahynulo v zoologické zahradě desítky zvířat, mimo jiné i gorilí samec Pong.

„Otevřou se jim dveře, aby prošly do věže bez zbytečného stresu, gorily tak cvičí zhruba dvakrát do roka,“ popisuje průběh cvičné evakuace ošetřovatel Marek Žďánský.

Protipovodňovou věž zvířata naposledy využila při zvýšení hladiny Vltavy před dvěma lety. Voda tehdy trojský areál neohrozila, samice ale chovatelé pro jistotu do věže přemístili.

Věž je projektována na stoletou vodu, celý areál zoo je pak chráněn hrází proti vodě pětadvacetileté. Na ochranu expozice má zoologická zahrada k dispozici také jedno z nejvýkonnějších čerpadel v Praze. Pod vodu by se část areálu mohla dostat v případě uzavření kanálu. Pokud by taková situace nastala, gorily by byly uspány a přestěhovány do výše položené expozice orangutánů.