Čtyřproudá silnice z Prahy do Písku se rozroste o nových šest kilometrů

Písecko - Pro Jihočeský kraj znamená rozšíření dálnice významný krok k vylepšení dlouhodobě přetížené silniční sítě. Až do roku 2004 veškerý provoz vedl výhradně po přetížených silnicích první třídy. Teď má kraj po letech první kilometry funkční dálnice i rychlostní komunikace z Prahy do Písku.

„Je to mimoúrovňová křižovatka Nová hospoda, kde celkový součet kilometrů je osm. Na dálnici D3 je to 12 kilometrů,“ sdělil Josef Pešl z Ředitelství silnic a dálnic. Nových šest kilometrů povede z křižovatky Nová Hospoda k odbočce do Mirotic. Část z miliardových nákladů pokryjí příspěvky z evropských fondů a půjčka z Evropské investiční banky.

Smlouva je podepsaná do roku 2012, cílem je otevřít nový úsek v létě roku 2010, jak potvrdil vedoucí stavby Petr Čechal. Právě do roku 2010 by měla být stavba dokončená celá, stejně jako dálnice D3. „V následujících letech bude těch prostředků daleko více, takže ten deficit by se měl postupně zkrátit,“ dodal Jaroslav Krauter ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

K úplnému dokončení jihočeské části silnice z Prahy do Písku chybí jen čtrnáct kilometrů. Proto se cestě po pomalejší a zároveň méně bezpečné silnici první třídy nevyhnou řidiči nejméně do roku 2014.