Stovky včelstev na Pardubicku čeká vyšetření

Pardubicko - Za téměř likvidační považují včelaři na Pardubicku zatím poslední úder nebezpečné nákazy včelího moru, veterináři vyhlásili ochranná pásma. Stovky včelstev čeká vyšetření, postižení chovatelé musejí nakažené včely usmrtit a spálit. Pro ostatní platí přísná preventivní opatření.

Bakteriální nákaza včelího plodu se na Pardubicku nezastavila, ohniska zjištěná v Rohovládově Bělé a Sopřeči nebyla poslední. Jak potvrdil Radek Axmann z Krajské veterinární správy Pardubického kraje, nové výskyty této nákazy zjistil jeho úřad na třech dalších stanovištích a včelí mor zachytili veterináři i v části Pardubic. Ochranná pásma a s nimi spojená mimořádná opatření tak postihla stovky včelstev, která se musejí vyšetřit. Předseda Českého svazu včelařů Pardubice Evžen Báchor dodal, že proto nemohou jezdit za další pastvou a posilovat včelstva. U prokázané nákazy musejí chovatelé všechny včely včetně náčiní zlikvidovat, následuje pozorovací doba. Radek Axmann podotkl, že postižení budou možná rok nebo dva bez včelstev.

Včelí mor a s ním související nákaza varoázou může být pro včelaře likvidační. Předseda pardubických včelařů Báchor se obává, že opatření odradí spoustu včelařů, kteří činnosti zanechají, a tak se v této oblasti sníží stav včelstev. Mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová doplnila: „Přestože situace není nijak příznivá, Pardubický kraj už několikátým rokem vypisuje grantové řízení na podporu začínajících včelařů.“ O patnáctitisícové dotaci pro nové včelaře i důsledku nebezpečné nákazy chtějí včelaři z celé republiky jednat na svolané sobotní akci.

Už teď je jisté, že motivovat mladé začínající včelaře nebude za současných podmínek vůbec jednoduché. I samotné víkendové setkání včelařů tady na Pardubicku budou provázet přísná veterinární a hygienická opatření.