Olomoucká fakultní nemocnice získala unikátní přístroj

Olomouc - Fakultní nemocnice v Olomouci získala nový přístroj na zjišťování dědičných metabolických poruch. Ty se nejčastěji projevují u nejmenších dětí. Zařízení stálo tři a půl milionu korun. Kromě lékařů v Olomouci ho využívají už jen odborníci v Praze.

Dědičné metabolické poruchy – nejčastěji se s nimi odborníci setkávají u nově narozených dětí. Vyskytnout se však mohou také u školní mládeže a dospělých. Bez znalosti podstaty onemocnění se však tyto poruchy nedají léčit. Právě nový přístroj má odborníkům pomoci rychleji a přesněji stanovit diagnózu. Jen na jejím základě totiž mohou určit správný postup v léčbě. „Tento přístroj měří 300 až 400 látek, které nám říkají o stavu metabolismu pacienta,” vysvětluje unikátnost zařízení vedoucí laboratoře dědičných metabolických poruch Tomáš Adam.

Laboratoř získala také nový analyzátor aminokyselin. Přístroj, který nahradil patnáct let staré zařízení, dokáže analyzovat aminokyseliny v krvi, moči a mozkomíšním moku. Na základě výsledků pak lékaři určí, jakou dědičnou metabolickou poruchou pacient trpí.

Dědičné metabolické poruchy představují podle odborníků vzhledem k celkovému počtu, nutnosti včasné diagnostiky a hrozícím trvalým následkům vážný zdravotní problém. Každý rok odhalí lékaři v olomoucké fakultní nemocnici metabolickou poruchu maximálně u deseti dětí. Pacientů, u nichž je potřeba provést analýzu, je ale několikanásobně více.