Část zooparku rodiny Berouskových zničil požár

Bašť - Dřevěná stodola zooparku rodiny Berouskových hořela v obci Bášť u Prahy. Hasiči a přivolaní veterináři pomáhali zachraňovat cirkusová zvířata, která mají v areálu zimoviště. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Přes zimu žije v areálu na 150 zvířat, včetně lvů, opic nebo tygrů. '„Zachraňovali jsme před požárem dva tygry, ti byli bezprostředně blízko haly. Hrozilo, že by na ně spadla část do klece,“ řekl velitel zásahu Miroslav Vít.

Hasiči museli vozit vodu z nedalekého rybníka. Přístup k zooparku jim ztěžovala jediná úzká příjezdová cesta. Hořet začalo před devátou večer, kolem jedenácté už měli hasiči požár pod kontrolou.

Dřevěná stodola i přes rychlý zásah hasičů úplně shořela. Přímo v zasaženém objektu byla stáj s koňmi, které stihli majitelé včas vypustit ven. Ostatní zvířata přemístili dál od požáru.

Majitel objektu je přesvědčen, že stodolu někdo zapálil úmyslně. „To není možné, když tam není elektrika, tak od čeho by to mohlo chytit? Já už nevím co se tady děje,“ nechal se slyšet Ludvík Berousek po uhašení požáru.

S verzí, že útok má na svědomí žhář, pracuje i policie. Skutečnou příčinu ale určí vyšetřovatelé až v následujících dnech.