Liberci chybí miliarda a půl na výstavbu vnitřního okruhu

Liberec - Výstavba vnitřního okruhu Libercem se znovu posouvá, městu totiž chybí miliarda a půl na jeho realizaci. Chce proto, aby se na projektu podílel i kraj, ten to odmítá.

Za posledních pět let vzrostla doprava v centru Liberce více než dvojnásobně. Další nárůst se čeká, ve středu města vyrůstá několik nových obchodních center, po jejichž dokončení podle radnice přijdou ještě větší dopravní problémy. Náměstek libereckého primátora Ivo Palouš chce hledat další cesty, aby se doprava uvnitř města urychlila. To by měl vyřešit právě vnitřní městský okruh.

Náklady na vnitřní okruh, který by odvedl auta ze samého středu města, odhaduje radnice zhruba na miliardu a půl. Kromě nových silnic se počítá i s tunelem pod Šaldovým náměstím. Radnice chtěla peníze na projekt získat z Evropské unie, žádný program pro místní komunikace ale nenašla. Palouš vysvětlil, že jiná možnost, kromě Regionálního operačního programu, kterým lze financovat právě komunikace druhých a třetích tříd, neexistuje. Silnice v této kategorii patří kraji, kterému proto radnice nabídla, aby převzal budoucí vnitřní okruh do své správy a zároveň požádal o dotaci na výstavbu. Podobnému převodu se ale kraj brání. To potvrdil i Vladimír Richter z odboru dopravy Rady Libereckého kraje. Změna kategorizace by znamenala, že by se kraj o komunikace ve svém vlastnictví musel starat.

Výstavba vnitřního okruhu je navíc tak finančně náročná, že by spotřebovala všechny peníze, které mají z Evropské unie do regionu během následujících pěti let přijít. A to se nelíbí Krajské správě silnic Liberec. Náměstek ředitele správy Jan Douděra tlumočí stanovisko společnosti: „Regionální operační program je pro celý Liberecký kraj. Měly by se z toho financovat stavby v celém kraji, a ne utopit peníze v jedné velké stavbě.“

Vnitřní okruh je však pro Liberec prioritou, možnost vyhnout se středu města je minimální. Některé ulice jsou navíc příliš úzké a současný stav dopravu jen zhoršuje. Vladimír Richter dodal, že Rada Libereckého kraje samozřejmě vejde do jednání s městem, aby si vzájemně vysvětlili postoje.

Podle radnice ale není co řešit. Pokud zůstane budoucí okruh městu, není šance na něj peníze sehnat.