Z věznice v Kynšperku nad Ohří utekl vězeň, policie ho již zadržela

Kynšperk nad Ohří (Sokolovsko) - Z věznice v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku dnes utekl vězeň. Po krátkém čase byl zadržen policií, uvedla mluvčí sokolovské policie Andrea Kávová. Čtyřiadvacetiletý Ukrajinec, který si ve vězení odpykával dvanáctiletý trest za pokus o vraždu, při útěku překonal oplocení vězení. Plot pokusili zdolat dva vězni, jeden z nich se ale nedostal přes žiletkový drát a po chvíli ho chytil strážný.

Policii byl útěk nahlášen kolem 16:30. „Ihned začalo rozsáhlé policejní pátrání, do kterého bylo nasazeno přes 200 policistů. Během osmi minut byly zablokované všechny silnice v Karlovarském kraji, zároveň byl povolán vrtulník. Nakonec se podařilo uprchlého vězně zadržet v lesním porostu mezi obcemi Zlatá a Dvoreček nedaleko věznice,“ uvedla Kávová. Uprchlík se dostal asi čtyři kilometry od věznice, která leží v městské části Kynšperku Kolová.

Letos je to už druhý útěk z této věznice. V únoru osvobodil čtyřiatřicetiletého Pavla Němečka jeho komplic v sokolovské poliklinice, kde byl vězeň pod dohledem eskorty na vyšetření. Policii se ho dosud nepodařilo vypátrat. Ozbrojený muž dva strážné doprovázející Němečka k lékařskému vyšetření přepadl ze zálohy. S pomocí vězně je odzbrojil a sebral jim i vysílačky. Němeček si odpykával čtyřletý trest za autonehodu a zpronevěru.

Kynšperská věznice je určena pro výkon trestu dospělých mužů v kategorii ostraha a dozor. V současné době je zde umístěno asi 730 mužů. Od dubna má věznice nového ředitele. Bývalý ředitel Ladislav Novák musel skončit, protože se podle vedení vězeňské služby nedokázal vypořádat s výskytem nelegálně držených mobilních telefonů mezi vězni. Mimořádná kontrola odhalila v březnu 15 telefonů propašovaných do věznice. Kontrola byla nařízena právě kvůli výraznému nárůstu počtu mobilních telefonů propašovaných do kynšperské věznice. Od začátku roku jich zde vězeňská služba nalezla už třicet. Jeden z nich byl i v cele uprchlého Němečka.

Generální ředitel Vězeňské služby ČR Luděk Kula si postěžoval, že problém zdejšího zařízení je zřejmě v zabezpečení. Bude proto nezbytné, aby se personální stav ve věznici navýšil o další příslušníky. Nízký stav zaměstnanců a přeplněné věznice u nás považuje Luděk Kula za velkou potíž i do budoucna, poměr 220 členů personálu na 800 vězňů nemá ve světě obdoby.