Lihovar zbavil Trmice konečně zápachu

Trmice (Ústecko) - Pátý květen byl termínem, do kterého měl provozovatel lihovaru v Trmicích odstranit zápach z továrny. Zápach obtěžoval obyvatele města několik měsíců. Trmická radnice v polovině dubna předložila vedení lihovaru ultimátum, v němž mu pohrozila neudělením souhlasu k trvalému provozu, pokud úpravami nepříjemnému vedlejšímu produktu výroby nezabrání. Lihovar tedy nakoupil další nové technologie za 16 milionů korun a zápach se mu do květnového termínu odstranit podařilo.

Obyvatelé Trmic jsou ale po zkušenostech z předchozích měsíců k výsledkům opatření zatím skeptičtí. Zda jsou skutečně účinná, se podle nich ukáže až za určitý čas.

Také starostka obce Jana Aubrechtová, která v dubnu mluvila o „druhé a poslední šanci“ pro lihovar, chce s udělením svolení provozu ještě počkat. Všechny dosavadní kroky, které továrna udělala, stačí podle ní pouze k tomu, že radnice dovolí prodloužení zkušebního provozu. Vedení lihovaru tedy už chystá další etapu úprav, které by měly zaručit, že se od léta nedostane do ovzduší skutečně žádný zápach.