Drahoňův Újezd: Lidé nechtějí rozšiřování těžby v kamenolomu

Plzeňsko - O rozšíření těžby v kamenolomu Třebnuška u obce Drahoňův Újezd usiluje jeho provozovatel, Stavby silnic a železnic Plzeň. Proti ale ostře vystupuje starosta i místní obyvatelé. Ti už několik let neúspěšně usilují o to, aby se těžba v lomu zastavila. Obec trápí prach, nadměrná doprava a hluk z odstřelů.

Zástupci Krajské úřadu, provozovatelé lomu a odborníci na životní prostředí versus starosta obce Drahoňův Újezd Rudolf Stáhlich a místní občané. Ti první chtějí rozšířit těžbu v kamenolomu, ti druzí si myslí, že to přinese obci jedině problémy. Provozovatel kamenolomu si nechal vypracovat studii o tom, jaký vliv bude mít rozšíření těžby v lomu na životní prostředí. Zatímco zpráva dává rozšíření těžby zelenou, starosta její závěry odmítá. Podle něj vůbec nezohledňuje potřeby obce.

S tím nesouhlasí zpracovatel posudku. „Ty připomínky, které má obec, nejsou objektivní. Je možné, že přeci jen občané cítí subjektivně větší vlivy, než je možno potvrdit měřením,” říká Jiří Maňour, který studii vypracoval. Starosta Stáhlich připouští, že se místní mohli sice se studií podrobně seznámit, ale namítá, že sedmdesátistránkovou zprávu si každý ze sedmdesáti občanů těžko stihl přečíst v tak krátké době.

Zástupci firmy Stavby silnic a železnic Plzeň navíc tvrdí, že v lomu provedli několik úprav a vylepšení, takže bez problémů požadované limity splňují.

Po dnešním několikahodinovém jednání padlo konečné rozhodnutí. Souhlasná stanoviska potvrzují to, čeho se starosta Stáhlich nejvíce obával. Těžba v lomu se bude rozšiřovat. S tím se ale nechce smířit. Obec se bude podle něj bránit soudní cestou: „Naše právní kancelář se bude zabývat ochranou naší obce před vlivy této studie a možnými vlivy budoucího lomu,” uvedl.