Přestavba nebezpečné křižovatky v Okrouhlé

Okrouhlá (Českolipsko) - Nepřehledná křižovatka u obce Okrouhlá na Novoborsku se dočká přestavby. Na nebezpečné místo si lidé stěžují už několik let. Podle policie jde o jednu z nejhorších křižovatek v okrese Česká Lípa. Na křižovatku si stěžují řidiči. Kdo není místní, často tápe. Široká a rovná silnice vede do malé obce Okrouhlá, zatímco úzká odbočka je hlavním tahem na Prahu a Českou Lípu. Spousta řidičů proto bloudí a ocitá se v protisměru.

„Ukazatele na silnicích jsou matné a zavádějící. Nikdo neví, kam má jet, a proto jsou tam často havárie,“ tvrdí řidič z Nového Boru. To potvrzuje i Jiří Vosecký, starosta Okrouhlé: „Skoro není den, aby tady nebyla nehoda. Prostě tato křižovatka, která se stavěla před dvaceti lety, je absolutně nevyhovující.“

To ostatně potvrdila i policie. Křižovatka u Okrouhlé a Nového Boru je nejhorší v okrese Česká Lípa. V jednom bodě se tu sbíhají cesty na Liberec, Ústí nad Labem, Prahu a Českou Lípu. Složité křížení silnic mají teď nahradit dva kruhové objezdy, vozovka se také rozšíří. Podle Stanislavy Silné, místostarostky Nového Boru je hlavním účelem stavby bezpečnost provozu. „Nový Bor zajistí i veřejné osvětlení těchto dvou křižovatek,“ dodává.

Obchvat by měl odvézt kamionovou dopravu z centra České Lípy. Na stavbu ale zatím nejsou peníze. Silničáři doufají, že prostředky získají z evropských fondů. Státní fond dopravní infrastruktury má navíc do budoucna zajistit takové podmínky, aby se snížila cena za kilometr nové silnice. „Protože některé úseky dálnice a speciálně železniční koridory vykazují z hlediska cen anomálie oproti Evropské unii,“ řekl premiér Mirek Topolánek.

Přestavba křižovatky v Okrouhlé přijde na 30 milionů korun, budoucí obchvat pak silničáři odhadují na téměř dvě miliardy korun. Nová bezpečnější křižovatka má být hotová v příštím roce.