V Ostravě probíhají bezplatná vyšetření kůže

Ostrava - Ostravané mají v těchto dnech jedinečnou příležitost nechat si otestovat typ pleti. Kožní lékaři jim poradí, jak se mají bez rizika opalovat nebo jak se o pleť starat. Akce je součástí mezinárodního průzkumu, jehož cílem je zmapovat stav pokožky českých mužů a žen. Kromě České republiky, kde onemocnění rakovinou kůže stále přibývá, se ho účastní dalších 47 zemí světa.

O bezplatné vyšetření pleti je u Ostravanů velký zájem. Návštěvník centra svou pokožku nejprve zhodnotí sám. Všímá si například typu pleti, jejího stárnutí a také specifikuje své chování na slunci. Své poznatky potom může porovnat se zjištěním lékařů. Podle nich je velmi překvapivé, že svou pleť nezná až 50 procent lidí.

Každý návštěvník, který projde diagnostikou, dostane pas obsahující výsledky vyšetření i rady, jak o pleť dále pečovat. Lékaři ale často objeví i problémy, o kterých neměl klient tušení. Jedná se hlavně o změny nebezpečných znamének. „U kožních znamének a rakovin kůže platí pravidlo, že pokud jsou tyto změny odhaleny včas, tak může být nádor kompletně odstraněn a léčba je úspěšná. Čím později je toto odhaleno, tím klesá naděje na přežití pacienta,“ upozorňuje kožní lékař Petr Zajíc.

Ročně postihne rakovina kůže v České republice asi 1700 lidí a 350 z nich jí podlehne. V dubnu při podobné akci v Praze odhalili lékaři téměř 70 životu nebezpečných nádorů. Organizátoři předpokládají, že v národním průzkumu podstoupí bezplatné vyšetření pleti několik tisíc mužů a žen. V Ostravě se akce koná poprvé a potrvá do 18. května.