V Karlovarském kraji přibývá cykloturistů

Karlovy Vary - V Karlovarském kraji roste zájem o cykloturistiku. Speciální autobusy tu ročně přepraví tisíce lidí i s jejich jízdními koly. Kraj už také začal s přípravou projektu, který zajistí výstavbu páteřní cyklostezky podél řeky Ohře.

Každou sobotu a neděli vyjíždějí v turistické sezóně v Karlovarském kraji speciálně upravené autobusy. Před pěti lety začaly rozvážet cyklisty do třech lokalit v regionu, letos přibyly další dvě trasy do Krušných hor. Podle ředitele společnosti Autobusy Karlovy Vary, a. s. Zdeňka Suchana se vozový park rozrůstá s každou další sezónou: „V počátku jsme začínali cyklodopravu se třemi autobusy, ze kterých jsme ze zadní části vyndali sedačky. Dneska takový autobus máme jenom jeden a ve většině případů vozíme cyklovleky.“

Dopravce letos poprvé pro zájemce zavedl i předplacenou čipovou kartu. O přepravu jízdních kol je podle ředitele společnosti stále větší zájem. Dokazují to i slova cyklistů, kteří využívají služeb cyklobusů opakovaně či pravidelně. Spokojeni jsou především ti, kteří by celou cestu na kole nezvládli.

Cyklistika je navíc jednou z priorit Karlovarského kraje v rozvoji turistiky. Do roku 2013 plánuje investovat do sítě cyklostezek přes půl miliardy korun. Hlavní trasa povede podél řeky Ohře. „Páteřní cyklostezka by měla vést od německých hranic až po hranice s Ústeckýcm krajem a měla by mít celkem zhruba 150 kilometrů včetně navazujících tras,“ vysvětluje mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Z plánované hlavní krajské cyklostezky podél Ohře je hotová téměř třetina. Úřady teď vyjednávají s vlastníky pozemků, po kterých zbytek trasy povede.