Praha se dočkala čtvrtého vltavského přívozu

Praha - Od dnešního odpoledne spojuje oba Vltavské břehy nový přívoz. Jezdit bude mezi půjčovnou lodiček na Smíchově a Veslařským ostrovem, kde bude nástupiště u lávky na Podolské nábřeží. Přívoz bude součástí městské hromadné dopravy a budou na něj platit kupony MHD.

V pořadí čtvrtý vltavský přívoz nabízí spojení levého břehu ze zastávky Lihovar s rekreačními cíli na pravém břehu, např. s Plaveckým stadionem Podolí a Žlutými lázněmi. Bude jezdit každý den se třicetiminutovými intervaly od šesti (o víkendu od sedmi) hodin ráno do deseti hodin večer.

Podle provozovatele přívozu Jaroslava Knapa budou tento způsob přepravy využívat nejčastěji školáci a lidé cestující do práce a z práce. Přívozem by také mohli cestovat cyklisté – stezky jsou totiž na obou březích. Loď pojme najednou 12 lidí a v případě zájmu může jezdit častěji než každou půlhodinu. Pokud cestující nemá jízdenku MHD, může si koupit speciální lístek na přívoz.

Už třetím rokem je v provozu lodní spojení mezi Sedlcí a Zámky, který spojuje šestou a osmou městskou část. O rok později začal jezdit přívoz spojující Podbabu (Praha 6) s Podhořím (Troja). Přibližně před měsícem zahájil provoz přívoz pod Karlovým mostem. Ten je pro obyvatele Prahy 1 v 11, 12, 17 a 18 hodin zdarma. To se ale nelíbilo České obchodní inspekci. Podle ní jde o diskriminaci. Společnosti, která přívoz provozuje, hrozila až milionová pokuta. Její ředitel Štěpán Rusňák dnes ČTK řekl, že kvůli výtkám inspekce služba zrušena nebude. Naopak nyní budou moci jet lodí přes Vltavu v těchto hodinách zdarma všichni lidé bez rozdílu.

Blízko Prahy jsou v provozu tři přívozy. Fungují v Klecanech, ve Vraném nad Vltavou a v Černošicích-Mokropsech na Berounce.